Víc než jen kancelář: dobijte si baterky v relaxační místnosti pro zaměstnance

Pokud chcete, aby vaši zaměstnanci byli spokojení, plní energie a soustředění po celou pracovní dobu, vytvořte jim místo, kde si odpočinou. Zvelebte firemní prostory a nabídněte pracovníkům benefit v podobě chill out zóny. Jak by měla vypadat a čím ji vybavit? Poradíme vám, jak zařídit relaxační místnost pro zaměstnance, aby všem vyhovovala.

 Relaxační místnost pro zaměstnance.

Proč ve firmě zařídit chill out zónu

Chill out zóna, relaxační koutek, odpočinková místnost – ať už prostor nazvete jakkoliv, obliba tohoto firemního benefitu získává čím dál tím více na oblibě. Práce bývá často náročná a zaměstnanci uvítají možnost si na chvíli oddechnout. Na chvíli se soustředí na něco jiného, vypnou hlavu a zrelaxují se, což jim pomůže obnovit energii a má to pozitivní vliv nejen na výkon a motivaci, ale také na psychickou pohodu. V relaxační místnosti pro zaměstnance se navíc pracovníci můžou setkat se svými kolegy, pobavit se a utužit vztahy.

TIP: Zvyšte produktivitu zaměstnanců tím, že kancelář zařídíte podle principů feng shui.

A jako zaměstnavatel se nemusíte bát, že by odpočinková místnost sloužila k odpolednímu šlofíku. Zaměstnanci se zde na pár minut odreagují, utřídí myšlenky a protáhnou tělo.

Jak by měla relaxační místnost pro zaměstnance vypadat?

Odpočinkovou místnost přizpůsobte konkrétní firmě a samotným zaměstnancům. Myslete na povahu jejich práce a na to, co by v chill out zóně ocenili.

  • Sedí zaměstnanci celou pracovní dobu u počítače? Nechte je se projít a poklábosit s kolegy.
  • Řeší po telefonu požadavky zákazníků, klientů i kolegů? Dopřejte jim chvilku klidu a ticha.

 

Jak vybavit odpočinkovou místnost

Relaxační zóna by měla nabízet prostor pro pasivní i aktivní odpočinek, ideálně ji proto rozdělte na 3 části – úsek pro občerstvení, klidnou, odpočinkovou sekci a zázemí pro akčnější aktivity.

 Chill out zóna pro zaměstnance.

Odpočinková zóna jako základ

Komfort je v relaxačním koutku na prvním místě. Základem je pohodlná sedačka a křesla. Zvolte i moderní kousky, jako jsou houpací křesla, sedací vaky, nebo taburety. Vytvořte shluk míst k sezení i soukromější sekci pro jednoho. Prostor doplňte různými konferenčními stolky, na které si zaměstnanci můžou odložit kávu, čaj, knihu, telefon i notebook.

Do relaxační zóny umístěte také knihovny. Můžete je naplnit odbornými a seberozvojovými publikacemi nebo nechat pracovníky, ať si přinesou svou oblíbenou četbu. Nezapomeňte ani na časopisy – kratší články jsou na pauzy jako dělané. Neotřelou volbou jsou i malé meditační zahrádky.

Posezení u kávy i čas na svačinu

V ideálním případě dopřejte zaměstnancům v odpočinkové místnosti také občerstvení. Miniledničku, kávovar, mikrovlnu a rychlovarnou konvici ocení všichni. Můžete zde umístit i menší firemní kuchyňku, zejména tehdy pokud žádná taková místnost ve firmě není. Aby se zaměstnanci pohodlně naobědvali, vybavte místnost dostatkem jídelních stolů a židlí.

Místo na aktivní odpočinek

Větší stoly se dají využít také na hraní deskových her. V chill out zóně by neměl chybět ani stolní fotbálek, případně taky šipky, pingpongový stůl nebo kulečník. Po dlouhém sezení se lidé rádi protáhnou – skvělou volbu představují gymnastické míče, balanční židle nebo nejrůznější masážní pomůcky. Oblíbené jsou i herní konzole.

Myslete na osobitý firemní styl i pohodovou atmosféru

Odolný a kvalitní nábytek a vybavení jsou důležité, zaměřte se v relaxačním koutku ale také na celkovou atmosféru a harmonii.

  • Zajistěte dostatečný přísun čerstvého vzduchu a přirozeného slunečního světla. Pokud to nejde, vykompenzujte to několika umělými zdroji osvětlení a zvolte spíše měkké teplé světlo.
  • Ať už rostliny v květináčích, nebo živé zelené stěny, květiny promění a zútulní celý prostor.
  • Zaměstnanci si můžou nechávat nejrůznější vzkazy na popisovacích tabulích.
  • Na stěny pověste obrazy, plakáty nebo fotografie ze společných akcí. Skvělé jsou na to kliprámy, se kterými se jednoduše pracuje.
  • Ostatní zaměstnance nechte v klidu pracovat a relaxační místnost odhlučněte pomocí akustických panelů, které stačí nalepit na stěnu.

 

Využijte také venkovní prostory

Máte k dispozici terasu? Pak máte vyhráno. Lidé si pobyt na čerstvém vzduchu užijí nejen v letních měsících. Venkovní lavičky dobře odolávají povětrnostním vlivům a zajistí i dostatečné pohodlí. Pokud chcete jít ještě dál, umístěte na terasu gril nebo bylinkovou zahrádku. Podobně můžete pracovat i s prostorem před budovou.

Zjistěte, jak vybavit firemní šatnu, aby byli zaměstnanci spokojení a zároveň odpovídala předepsaným normám.