Bezpečné a efektivní skladování chemických látek

Pracujete-li s nebezpečnými látkami, musíte je také správně skladovat, a to podle zákonných norem a bezpečnostních předpisů. Zjistěte, jaká legislativa se týká skladování chemických látek a podle čeho je poznáte. Naučte se s nimi efektivně pracovat tak, abyste ochránili své zaměstnance i provoz. Poradíme vám i vhodné vybavení na skladování chemikálií.

 Jak na skladování chemických látek.

Vše do detailu promyslete

Pokud pracujete s nebezpečnými látkami, musíte s nimi manipulovat a skladovat je v souladu se zákonem. Ideálně si zhotovte pracovní přehled, který bude obsahovat ty nejdůležitější body pro skladování chemikálií. Můžete ho pak využít například pro dotazy u výrobců a dohlížecích orgánů. Pomůže vám i s volbou správného vybavení pro skladování chemických látek. Sestavení pracovního přehledu vám usnadní následující otázky.

  • Jakou cestu nebezpečné látky v podniku absolvují?
  • Co a kdy je potřeba uložit na sklad?
  • Jaké jsou vlastnosti skladového materiálu?
  • Jaké maximální množství lze skladovat?
  • Je třeba brát v potaz nějaké zvláštní požadavky na provoz (např. zónu ochrany vod)?
  • Pracuje s nebezpečnými látkami kvalifikovaný a proškolený personál?
  • Bude třeba komunikovat s partnery (u dohlížejícího živnostenského svazu, u odborového svazu, u požárníků), aby byli zapojeni už do fáze plánování?

 

Skladování chemických látek a legislativa

Skladování chemických látek a směsí je regulováno zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Vedle skladování zahrnuje také pokyny pro výrobu, dovoz, vývoz, prodej, používání, balení, označování i vnitropodnikovou dopravu. Prostudovat byste si měli také zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008.

Které chemikálie patří mezi nebezpečné látky

Ne všechny chemikálie vyžadují speciální zacházení a skladování. To se týká jen těch látek, které spadají do jedné z tzv. tříd nebezpečnosti. Na to upozorňují piktogramy nebezpečných látek, které by měly být uvedené na každém obalu. Výstražné cedulky (bezpečnostní listy) na nebezpečných látkách by navíc měly obsahovat také specifika a podrobné informace o rizikovosti a nebezpečnosti a pokyny podle chemického zákona.

 Piktogramy nebezpečných látek.

Jak na skladování chemických látek

Chemikálie skladujte vždy tak, abyste chránili zdraví zaměstnanců a životní prostředí. Řiďte se výstražnými symboly, standardními pokyny pro bezpečné zacházení a tzv. standardními větami, které popisují specifickou rizikovost látky. Pro skladování chemických látek vyberte vhodné místo. Některé chemikálie nemůžete uchovávat společně, rozdělte je do různých místností nebo je alespoň uskladněte v dostatečné vzdálenosti od sebe. Projděte si pravidla pro společné skladování chemikálií.

Místo, kde chemické látky skladujete, musí být:

  • uzamčené a zabezpečené proti vloupání,
  • dobře větrané,
  • chráněné proti přímému slunečnímu světlu a výkyvům teplot,
  • oddělené od zápalných zdrojů.

 

Sudy, kanystry a nádoby jako nejmenší skladové jednotky

Chemikálie skladujte ve speciálních nádobách, kanystrech a sudech, které jsou přesně pro ně určené. Plastové potravinářské kanystry splňují atesty pro potraviny a neovlivňují chuťové vlastnosti skladovaného produktu. Větší množství látek skladujte v ocelových nebo plastových sudech. Pro bezpečné skladování a přemisťování benzínů, nafty či topných olejů zvolte kanystry na pohonné hmoty.

IBC kontejnery

IBC kontejnery vynikají maximálním využitím prostoru, snadnou manipulací a stohovatelností. Výhodou je také možnost rychlé a snadné výměny jednotlivých dílů. Hodí se pro chemikálie, nebezpečné látky i potraviny – používají se jak pro skladování a přepravu vody, sirupů, ovocných šťáv, destilátů, vína, tuků, tak i olejů, maziv, nafty, benzinů, kyselin, louhů, barev, laků, ředidel, pryskyřic, dezinfekčních a sanitačních prostředků, kosmetických surovin nebo chemických roztoků. Seženete zbrusu nové i repasované IBC kontejnery.

Bezpečnostní skříně

Bezpečné skladování chemikálií a nebezpečných látek vám zajistí bezpečnostní skříně, které splňují všechny normy a předpisy. Pomůžou navíc i s přehlednou organizací materiálu. Některé modely jsou vybaveny i záchytnou policí a spodní vanou. Maximální objem uložených látek v jednom obalu by neměl překročit záchytný objem vany.

Záchytné vany

Vytvořte víceúrovňové zabezpečení pomocí záchytných van. Pokud dojde k poškození obalu, zabrání úniku chemikálií a zamezí tomu, aby se nebezpečné kapaliny dostaly do půdy, povrchových i podzemních vod či kanalizace. Při výběru zvažte:

  • jakou velikost budete potřebovat – v nabídce najdete jak stolní vaničky pod malé nádoby, tak i záchytné vany pod IBC kontejnery;
  • dostatečný objem – pamatujte, že nádoba nesmí mít vyšší kapacitu, než je objem záchytné vany;
  • typ chemické látky – ovlivňuje výběr materiálu, ze které je záchytná vana vyrobena.

 

Vícestupňová opatření ochrání zaměstnance i váš provoz

Nastavte si vícestupňovou ochranu a zvyšte tak bezpečnost při skladování chemických látek. Základem je uložení chemikálii do vhodných těsně uzavřených nádob označených podle předpisů a ochrana proti úniku v podobě záchytných van, záchytné podlahy nebo úkapových vaniček. Dále zajistěte, aby neoprávněné osoby bez proškolení a zkušeností s chemikáliemi nemanipulovaly a aby byl prostor na skladování chemikálií dostatečně přehledný.

Oddělte nebezpečné látky podle stupně nebezpečnosti a zajistěte pro ně vhodné podmínky (například stálá teplota). Prostor vybavte ochranou před vznikem výbušné atmosféry a požáru, k tomu vám poslouží protipožární skříně, protipožární kontejnery, ventilační systémy nebo uzemnění. V případě havárie by měli být pracovníci co nejdříve varováni – využijte zvukovou a světelnou signalizaci a napojení na informační systémy HZS.